oris web materials-10
77 01 94 90
oris web materials-11
Bestill Time
oris web materials-12
post@oris-harstad.no
Facebook

De snille

Tannbehandling fra ORIS Dental Harstad

De snille

Du vet du burde vært der, og pulsen øker mens du slår nummeret. Damen som svarer har smil i stemmen, men du lar deg ikke lure. Hun jobber for DEM. Så sier hun det magiske ordet som gir deg pusten tilbake. Tannpleier. Du skal til de snille først.

Tekst: Hege Eriksen  Foto: Trym Ivar Bergsmo

 

To av «de snille» ved ORIS Dental Harstad heter Tanja Falck og Kristina Ellefsen. Bli med inn sammen med noen av deres pasienter, og døm selv. Hvor snille er de egentlig?

Det hele begynner på venterommet en mandags morgen kl. 0815.

«Hallo, jeg er Tanja!» Hun rekker ut handa og hilser på sin første pasient for dagen.
«Værsågod, rett frem her.»
Damen som følger etter Tanja inn på rom 3, er i slutten av 60-årene. Hun har pyntet seg for anledningen i mørke bukser med press og en turkis strikkegenser med V-hals. Det rødbrune, korte håret er sirlig dandert, men blikket flakker bak brilleglassene når hun setter seg i stolen.
«Eh, jeg er litt engstelig, det er lenge siden sist», sier hun.
«Det skjønner jeg godt, ingen synes det er gøy å komme hit i utgangspunktet», svarer Tanja- «Er det noe spesielt som du synes er ubehagelig?»
«Nei, det er vel skoletannlegen som har skremt meg. Han holdt meg fast og trakk tenner uten bedøvelse. Men nå har jeg kommet så langt i livet at dette er på tide. Og så har jeg ei venninne i syklubben som har vært her og fått ordnet opp.» Damen smiler og legger ut om klubben, de gode kakene og venninnens tannhistorie.

«Jeg vil også ha et sånt smil», sier hun.
«Det skal vi få til», sier Tanja, «Det skal gå fint det her.»

Tanja fyller ut helseskjema, og tar røntgen av både tannrøtter, kjeve og tenner. Så er de klare for å legge bak stolen. Damen holder seg fast i sine egne hender, trekker pusten, lukker øynene og gaper.

«Jeg ser du har litt børsteskader oppe på venstre side», sier Tanja bak det blå munnbindet, mens hun undersøker damens tenner og munnhule.
«Du børster litt for hardt, og bruker kanskje en litt for hard tannbørste.»
Damen glipper med øyene mot det skarpe lampelyset.
«Vi bør legge i litt fyllingsmateriale for å dekke over skadene på to av tennene dine for å forebygge ising,
karies og annet ubehag. Og så vil jeg vise deg hvordan du kan unngå dette fremover.»
«Men ikke nå, vel?» Damen fikler med hendene sine.
«Neida, vi bør sette opp en ny time om du velger å gjøre dette.» Tanja fortsetter undersøkelsen.
«Jeg ser også at de gamle amalgamfyllingene dine er noe slitt i kantene, og at tennene har fått hull under disse. Har du hatt noe vondt eller ubehag?»
«Nei, egentlig ikke», svarer damen.
«Av og til kan hullene være store under de gamle fyllingene før man kjenner noe ubehag eller smerte. Da har man gått for lenge. Det er ganske lite tann igjen under her. Vi bør nok fjerne amalgamen og sette på porselenskrone.»
«Mener du at jeg må ha krone på stift?» Øynene på damen i stolen utvider seg.
«Neida, vi bruker din egen tann som feste, og limer på en spesialtilpasset porselenskrone», forklarer Tanja.
«Man kan jo legge i en ny fylling, men på denne tannen mangler det så mye av egen tannsubstans, at jeg anbefaler en krone. Venter du for lenge risikerer du at hullet er blitt så stort at tannen må rotfylles.»
«OK, da gjør vi det før det blir vondt, det høres lurt ut», svarer damen.
«Du har et bra renhold, selv om du ikke har vært hos tannlege, jeg ser at du har brukt tanntråd og tannpirkere.» Tanja nikker mot damen, og lokker frem et lite smil.
«Nå pusser vi over tennene, fjerner litt tannstein og rengjør. Så lager jeg deg et kostnadsoverslag på det som bør gjøres som du får med deg, så har du oversikt.»

Når rensen er utført, får damen sette seg opp i stolen. Hun kjenner på tennene med tungen, de er glatte og fine. Tanja gir henne et papirark med overslaget, og de blir enige om å sette opp en time hos tannlegen.

«Dette høres fornuftig ut, og så var det ikke så ille å være her som jeg hadde trodd», ler damen. «Det var faktisk litt koselig!»

«Ta kontakt om du lurer på noe», smiler Tanja tilbake, og følger damen ut i resepsjonen.
«Takk for at du var her, det var fint», smiler damen, og Tanja får en god klem fra dagens første pasient.

I mellomtiden har Kristinas pasient ankommet.
«Hahaha, jeg er jo av dem med kjeften på rødstreken!» buldrer den tettbygde finnmarkingen, mens han stryker seg over en barbert isse og snurrer på ringen i øret. Han forteller om ankomsten med Hurtigruten tidligere i morges.
Historiefortelling fortsetter på vei inn til Kristinas behandlingsrom, og blir bare såvidt avbrutt når han må holde kjevene i ro under røntgen.
«Tannlegen min i Finnmark mente jeg trengte spesialisthjelp», sier mannen når han er kommet i stolen på Kristinas kontor. «Stemmer det?»
Kristina kikker opp fra helseskjemaet til mannen.
«Jeg ser at du røyker, og at du har diabetes og har hatt hjerte-/ karsykdommer?»
«Stemmer nok det», nikker mannen.
«Jeg mistenker at du har sykdommen periodontitt. Så vi skal ta en bakterieprøve og måle mellomrommet mellom tann og tannkjøtt for å se hvor mye ben som er tapt», sier Kristina, og legger bak stolen.
«Går det greit?»
«Gjør hva du vil med meg», smiler finnmarkingen og gaper.
Kristina gjør undersøkelsene og vurderer hvilke tenner som kan beholdes og hvilke som muligens må fjernes, før Harald Efraimsen, spesialist på tannkjøttsykdommer, kommer inn. Harald forteller om sykdommen mens han går gjennom helseskjema og røntgenbilder. Deretter gjør han en grundig klinisk undersøkelse av finnmarkingens tenner og tannkjøttlommer. Kristina har anbefalt trekking av åtte tenner.
«Enig med deg, Kristina, de tennene bør ut. De er bakteriebomber som vil ødelegge for resten», sier Harald.
«Nå setter vi opp en behandlingsplan som du får med deg.»
«Ja, ja, det er dere som er spesialistene så jeg hører på dere», sier pasienten.
«Vi sender brev til tannlegen din i Finnmark og ber dem fjerne de aktuelle tennene. Etter tanntrekkingen går du til rens hver fjerde til sjette uke over tre ganger, fortsetter Harald. – Det vil hjelpe deg om du klarer å slutte å røyke, for nå må vi få sykdommen under kontroll før vi gjør noe mer. Siden et par av tennene som må trekkes vises når du smiler, anbefaler vi at du får laget en protese hos tannlegen din inntil videre. Så får vi vurdere etter hvert om hva som er mulig, og hva du ønsker å gjøre på en mer permanent basis», konkluderer Harald.
Kristina følger pasienten ut.
«Siden dette er en sykdom, får du dekket deler av utgiftene fra HELFO. Men vi ordner alt av papirarbeid og forskutterer fradraget slik at du slipper å tenke på det», sier hun.
Han rister henne i handa til avskjed, og forteller ivrig om tanntrekking til alle i resepsjonen.

 
dsc83311-300x200
dsc82791-300x200

Tanjas andre pasient for dagen er en snakkesalig dame. Hun er kledd for skogsturen hun planlegger å ta etter timen. Det brunbarkede ansiktet står i kontrast til håret, som har grånet mot hvitt. Damen har vært gjennom en lang prosess der alle tennene i overkjeven måtte trekkes da hun fikk periodontitt. Nå er hun til sin første kontroll av implantater.

«Jeg er så fornøyd! Alle skryter av hvor bra jeg ser ut, og så er det herlig å kunne tygge vanlig mat», smiler pasienten.
«Er tennene begynt å bli som en naturlig del av kroppen din?», spør Tanja.
«I starten var det litt uvant, og vanskelig å komme til med kosten. Og så var det litt vanskelig å prate. Spesielt å si «S». Men nå går det mye bedre.»
Tanja sjekker tannkjøttet rundt implantatene for blødninger, plakk og belegg.
«Jeg ser at du har hatt vanskelig for å komme til bakerst», sier hun og leter frem speil, en liten tannkost og flosset tanntråd, og instruerer.
«Prøv selv nå, så skal jeg se at du får til. Flott!»
Etterpå renser Tanja tenner og implantater, og sjekker at alt fortsatt er friskt.
«Alt ser veldig fint ut, og jeg har satt opp en ny kontroll til deg om tre måneder.»
«Supert! Du, jeg har ei venninne som tror hun har det samme problemet, sier damen ivrig. «Hun har vurdert å dra til tannlege i Ungarn, men så sa jo jeg at dere ordner alt med refusjoner og HELFO, og at det ikke var noe å spare på å reise. Og hun kan jo ikke dra på kontroll til Ungarn hver tredje måned!» Damen rister på hodet. «Tenk å bruke masse penger og gå gjennom ubehaget, for så å kanskje få komplikasjoner med fare for å miste implantatene! Jeg sa det til henne, det der hadde jeg aldri turt!»
«Huff, ja det er ikke alt som gjøres i utlandet som vi kan ordne om det blir problemer i etterkant», svarer Tanja.
«Vi kan gjerne sette henne opp på konsultasjon hos Tore, be henne ringe oss.» Damen får med seg småkoster og flosstanntråd hjem.
«Så har du litt å pusle med i ferien», ler Tanja.
«Det er jo ganske mye jobb å holde disse i orden», sier damen, «men jammen er det verdt det. Tenk å kunne ta en bit av et eple, uten å være avhengig av bestikk!»

Inne på kontoret til Kristina sitter en ung mann i stolen. Han er nylig ferdig med utdannelse, og ønsker å fikse litt på fasaden når han nå skal ut og søke jobb. En tidligere undersøkelse har vist at han har feilfrie tenner, men med tydelig misfarging etter snus og kaffe.
Kristina trykker en plastskinne fylt med grønn avstøpningsmasse godt opp rundt tennene i overkjeven, og dytter rundt.
«Det blir litt overskuddsmateriale. Bare bøy deg fremover om du synes det blir ekkelt», sier Kristina.
«Pust dypt og rolig, nå må vi bare vente til det stivner.» Etter et par minutter er formen til gipsmodellen som blekeskinnen skal støpes etter klar.
«Nå skal vi velge ut fargen», sier hun, og måler hvilken nyanse mannens tenner har mot en rems med farger.
«Om noen dager er skinna klar og du kommer og prøver at den passer, før du starter blekeprosessen hjemme. Da får du også med blekegelé og en tannkrem. Blek 1–2 timer daglig ved å helle litt gelé i skinna, trykke den på plass og fjerne det overskytende sånn at det ikke blir sårt i tannkjøttet. Du får med et informasjonsskriv som vi sammen skal gå gjennom.»
«Er det noe jeg må unngå når jeg holder på med blekingen?»
«Ja, unngå å drikke og spise ting med mye fargestoffer i seg. Begrens inntaket av kaffe og rødvin, og unngå røyk og snus.»
«Kommer det til å gjøre vondt?»
«Du kan oppleve litt ising, da anbefaler jeg at du stopper og skyller med fluor før du prøver igjen. Ta kontakt om det blir veldig ubehagelig, eller dersom du lurer på noe. Men det bør gå fint siden du ikke har hull i tennene. Etter 1–2 uker kommer du tilbake og får gjort en vurdering av blekingen. Vi ringer når skinnene er ferdige», smiler Kristina, og følger den unge mannen ut.

Kanskje disse glimtene fra Tanja og Kristinas hverdag har gitt deg troen på at de snille finnes? Også hos tannlegen.